Saul Kim
Designer, Thinker, EducatorFarklı alanlarda kendini ifade eden sanatçıların üretim pratikleri odağında şekillenen röportaj serimizin üçüncü konuğu, kendini mimari tasarımcı olarak tanımlayan Saul Kim. 2023 tişört tasarımlarımız vesilesiyle işbirliği yaptığımız Saul, Architecture Anomaly serimizdeki üç farklı karakterin de yaratıcısı.
Yakın zamanda Boston, New York ve Singapur gibi farklı şehirlere seyahate çıktım. Çoğunlukla uzaktan çalışıyorum ve en keyif aldığım şeyin gezerek çalışmak olduğunu söyleyebilirim. Yeni ortamlar görmek yaratıcılığımı besliyor.
“...en keyif aldığım şeyin gezerek çalışmak olduğunu söyleyebilirim. Yeni ortamlar görmek yaratıcılığımı besliyor.”
Zihnimde birçok fikir var, üretme dürtüsü ise fikirlerimin gerçek ve işlevsel mimari ürünlere dönüşüp dönüşmeyeceğini keşfetme merakından geliyor.
Öğrencilerime bir fikri açıkça anlattıklarında tasarımın tamamlandığı söylerim. Bence işleri karmaşık hale getirmek tasarım açısından her zaman iyi bir fikir olmuyor.
Çok iyi çizim yaptığımı söyleyemem, yalnızca fikirlerimi kağıda dökmeye bakıyorum. Böylece ilerleyen süreçlerde dönüp bakabiliyorum.
Mobilya tasarımlarını incelemeyi çok seviyorum. Mimari ve mobilya tasarımı arasında yapı, işlev ve materyal gibi birçok ortak küme var. Mobilya yapım sanatının fikirleri mimari tasarıma kolaylıkla aktarılabilir.
yaşamak isterdin?
Eğer bir tanesini evim haline çevirmek isteseydim, Rollin House'u (AA214) seçmek isterdim. Bir yüzeyin son derece basit manipülasyonu ile yapılan bu dinamik dil bana benim için etkili görünüyor. İçinde yaşamak oldukça eşsiz bir deneyim olurdu.
Bir eserin başlangıcından bitişine aşamalarını
paylaşır mısın?
Öncelikle ilham ararım. Bence bu sürecin en önemli adımıdır, zira çıkan ürünün iyi ya da kötü olacağını belirler. Elbette sadece güzel olanı aramak ve bunu mimari bir ürüne dönüştürmekten bahsetmiyorum. İlhamın belli başlı özelliklerini ayırabilmek ve mimari olasılıkları hayal edebilmekle ilgili aslında. Bu özellikleri mimariye nasıl uygulayabileceğimi ve sonunda nasıl bir mekansal nitelik sağlayabileceklerine dair vizyonumu çiziyorum. Son aşamada tasarımımı 3 boyutlu olarak uygun ölçülerde modelliyor ve soyut bir formatta temsil edilmesini sağlıyorum. Architecture Anomaly serisini de bu şekilde hazırladım.
Yeni architecture anomaly serilerimi aktif olarak (@saul_kim_) Instagram hesabımda paylaşıyorum. Ayrıca işlerimi yaratırken kullandığım tasarım süreç ve tekniklerini öğrencilerime aktarmak için Domestika'yı kullanıyorum.